La vall d’Ora (Navès)

Al peu dels impressionants cingles de Busa, dins del terme municipal de Navès i al nord-est de la comarca del Solsonès, el riu Aiguadora forma una àmplia vall amb uns paratges de gran bellesa. Aquest esplèndid indret, que ha estat des de sempre lloc de pas i de refugi, va créixer al llarg del segles al voltant del magnífic i aleshores important monestir romànic (s. X) de Sant Pere de Graudescales. Segons explica la història el Comte Guifré el Pelós va ser ferit de mort en aquesta vall, i en record d’aquest fet, l’Ajuntament de Navès li dedicà un petit monument que trobarem al peu del camí. Els seus habitants dispersos en masies, i en  altre temps mal comunicats, han mantingut intacta la imatge natural de la vall i l’esperit d’autosuficiència.

Ecomuseu de la vall d’Ora

A la Vall d’Ora es pot conèixer tota una forma de viure diferent, tot visitant la serradora i els molins de Ca l’Ambròs i de Cal Guirre els quals són activats per la força de l’aigua. A pocs metres podreu admirar el petit, però magnífic, pont romànic i l’antiga escola que acull una mostra dels estris i eines que havien sigut utilitzades per dur a terme aquestes activitats, les quals haurien quedat en l’oblit, si no hagués estat per la iniciativa dels mateixos veïns amb el suport de les administracions locals, de restaurar aquestes instal·lacions pervingudes dels nostres avantpassats.

Per a més informació: ecomuseuvalldora.cat

La visita és guiada i té una durada  d’unes 2 hores.

Horaris

Els festius 1 de maig, 8, 9 i 11 de setembre, 12 d’octubre i 1 de novembre a les 11:30 h

De setmana Santa al 15 de juliol: dissabte i diumenge a les 11:30 h
Del 15 de juliol a l’11 de setembre: dimarts a les 11:30 h, dijous a les 17 h, dissabte a les 11:30 h i a les 17 h i diumenge a les 11:30 h
Del 12 de setembre a l’1 de novembre: dissbte i diumenge a les 11:30 h
De l’1 de novembre a Setmana Santa: el 3er diumenge de cada mes a les 11:30 h

TANCAT: Del 24 de desembre al 7 de gener

Visites per a grups: cal concertar dia i hora

Per a més informació i reserves: 608998164 (El Pujol de la vall d’Ora)

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10