Descobreix la vall de Lord

La Vall de Lord es troba situada al nord de la comarca del Solsonès i comprèn els municipis de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers.

Sant Llorenç de Morunys és el nucli de població més gran, conserva el seu clos emmurallat i s’hi apleguen tots els serveis de la vall.

La Coma i la Pedra són dos nuclis de població que formen un únic municipi envoltat de fonts i rouredes centenàries.

Guixers és el municipi amb l’extensió de territori més gran de la vall, on la població viu disseminada en masies.

Autor: Francesc Tur
Fonts del Cardener (la Coma i la Pedra)

Les característiques geogràfiques i paisatgístiques d’aquesta zona configuren una autèntica vall natural, envoltada d’un bell mosaic de muntanyes. Al nord, unida a la majestuosa serra del Verd, per coll de Port, es troba l’àmplia serra de Port del Comte amb el cim més alt de la contrada, el pedró dels Quatre Batlles (2.386,5 m), i també el forat de la Bòfia, antic pou de glaç que en altre temps era explotat. A ponent hi ha les serres de Mitges i Pratformiu; i al sud, les serres de Busa, els Bastets i la mola de Lord que presenten altes i verticals parets conglomerades, des d’on es poden contemplar magnífiques vistes panoràmiques.

Els principals rius que transcorren per la vall són el Cardener, que neix a la Coma, i l’Aigua de Valls, que passa pel terme de Guixers.

Aquesta zona també es caracteritza pel pantà de la Llosa del Cavall i pel gran nombre de fonts que es poden trobar en qualsevol recorregut. Les aigües d’algunes fonts tenen propietats medicinals i d’altres són molt apreciades per al consum diari dels habitants de la comarca.

Les diferents altituds de les muntanyes fan que la flora i la fauna dels boscos i rius sigui extensa i variada. Es poden  trobar boscos de pi negre, de pi roig i d’avet a la part més alta just per sota dels prats subalpins; més avall, el roure martinenc, als peus de cingle i sobre conglomerat la carrasca, el faig, l’arç blanc, la gavarrera i gran varietat d’espècies aromàtiques i medicinals. Els boscos són rics en bolets, i també hi podem trobar aquesta joia tan preuada gastronòmicament que és la tòfona.

Pel que fa a la fauna, destaquen el gall fer, el trencalòs, el duc, l’isard, la geneta, el porc fer, l’àliga daurada, el voltor comú i el pit-roig, entre moltes altres espècies.

Activitats a l’aire lliure

La Vall de Lord ofereix una àmplia oferta lúdica i esportiva per tot l’any. L’estació d’esquí alpí del Port del Comte, al terme municipal de la Coma i la Pedra, és un dels principals atractius per als amants de l’esport blanc; els serveis de lloguer de material, les escoles d’esquí, el jardí de neu, la zona de trineus, les rutes per seguir amb raquetes de neu, l’hostalatge o la restauració, ajuden a  gaudir d’una estada plaent. A pocs quilòmetres també es pot practicar l’esquí de fons a les pistes de Tuixent – La Vansa (Alt Urgell).

Centre BTT Solsonès - Vall de Lord
Rutes del Centre BTT Solsonès – Vall de Lord.

Els amants de la bicicleta de muntanya trobaran a Sant Llorenç de Morunys el punt d’acolliment i sortida de 9 rutes, i tots els serveis del Centre BTT Solsonès – Vall de Lord. Per als que els agrada caminar i trobar la calma, una bona manera de descobrir el territori, fins als racons més amagats, és servir-se de la gran varietat de rutes a peu que hi ha a la vall, del GR-7 i el GR-1.

A més, gràcies a les seves característiques muntanyenques, la vall ofereix la possibilitat de practicar altres esports com són l’escalada, el descens de barrancs, el vol en parapent, la pesca, el lloguer de caiacs a l’embassament de la Llosa del Cavall, etc.
Per a més informació de la Vall de Lord podeu consultar-la el web: http//lavalldelord.cat/

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10