Solsona, una experiència gegant

Solsona, capital de la comarca del Solsonès, manté encara avui els seus principals atractius, la calma i la riquesa del patrimoni històric i cultural.

S’han trobat vestigis que demostren que ja era habitada al neolític, cap al 3000 aC. L’origen de la Solsona actual cal situar-lo al segle X. La ciutat va néixer a l’entorn del castell i del monestir. L’any 1593 es va crear el bisbat de Solsona i, l’any sobre, el rei Felip II li va donar el títol de ciutat.

El nucli històric de Solsona manté la mateixa estructura de quan era una ciutat emmurallada i conserva tres portals d’entrada: el del Pont, el del Castell i el de Llobera, així com algunes parts de la muralla al Vall Calent i el Pou de Gel, indret on guardaven el gel perquè es conservés.

Per a més informació de la ciutat: www.solsonaturisme.com
Descobreix la Solsona imprescindible (nucli històric): descarregar fullet

L’oferta cultural de Solsona està també àmpliament representada pels museus Diocesà i Comarcal, el Quarto dels Gegants, el Pou de Gel i el Centre d’Interpretació Turística del Solsonès i Espai del Ganivet; a més, té un conjunt d’edificis de gran valor arquitectònic com la catedral, d’estil gòtic, que conserva els tres absis i el campanar del temple romànic, consagrat el 1163. De l’interior en destaca un retaule barroc dedicat a la marededeu de la Mercè i la imatge de la marededeu del Claustre, talla de pedra de finals del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català, i patrona de la ciutat.

Al Palau Episcopal, edifici neoclàssic, es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal, que conté importants obres d’art del romànic, del gòtic o del renaixement, i una sala dedicada a escultures procedents de la muntanya de sal de Cardona. La visita per Solsona també ens portarà a conèixer magnífics edificis, com el de l’Ajuntament, del segle XVI, o l’Hospital Llobera, que correspon a l’estil gòtic d’una casa catalana del segle XV.

La visita pel nucli històric de Solsona cal prendre-se-la amb calma, passejant pels seus carrers estrets o les places, com la de Sant Joan, i fixant-se en els detalls (teieres, escuts, caps de biga treballats a les barbacanes…) que  ens parlen de la seva història. Molts carrers porten el nom d’un sant, però d’altres han guardat el nom de la funció que complien. Així, el carrer de les Terceries era el lloc on abans es venia la carn; el de les Llices on se celebraven els jocs i torneigs medievals, i el de la Regata on baixava l’aigua sobrera de la font de Sant Joan que regava els horts de fora muralles.

Per a més informació de la ciutat: www.solsonaturisme.com
Descobreix la Solsona imprescindible (nucli històric): descarregar fullet

 

La ciutat amb més gegants i bestiari popular

El folklore solsoní destaca per la seva majestuositat i la qualitat artística, en molts casos vinculada al segell de l’artista geganter Manel Casserras. Solsona és la ciutat de Catalunya amb més gegants i bestiari popular per metre quadrat.

L’any 2008 la Festa Major obtingué el reconeixement de festa patrimonial d’interès nacional. Aquesta festa, en honor a la marededeu del Claustre (patrona de la ciutat), es va iniciar l’any 1653 i actualment se’n conserva l’estructura bàsica i els mateixos escenaris del segle XVII -a l’interior de la muralla. Els dies centrals són el 8 i 9 de setembre, quan els gegants, els nans, els cavallets, l’àliga i el drac, entre d’altres, surten a lluir les seves gales. Els trabucaires són un altre element insubstituïble dins el folklore solsoní.

L’altra festivitat important de Solsona i que més ha contribuït a la seva projecció nacional és el Carnaval, declarat el 1980 festa d’interès turístic nacional. Destaca per la seva originalitat. Les populars disfresses han estat substituïdes aquí per bates de tots colors i pels “gegants bojos“, que, juntament amb la penjada del ruc i la sàtira del sermó, són els elements més singulars del Carnestoltes solsoní.

gegant-banner

Actualment, el taller de la família Casserras ha esdevingut un dels centres més coneguts de construcció de gegants, tant per la seva gran qualitat artística com per la situació estratègica de Solsona, ciutat gegantera i un dels nuclis festius per excel·lència de Catalunya.

Per a més informació sobre els gegants:

Geganters de la Festa Major www.gegantersdesolsona.com
Geganters del Carnaval gegantersdelcarnaval.blogspot.com

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10