El Centre Geogràfic de Catalunya (Pinós)

El centre geogràfic de Catalunya es troba molt a prop del Santuari de Pinós, al sud de la comarca del Solsonès.

El municipi de Pinós rep el nom d’un dels cinc nuclis que l’integren i que són Ardèvol, Vallmanya, Sant Just d’Ardèvol, Pinós i Matamargó. 

La part central del terme constitueix una espina dorsal d’entre 700 i 800 metres d’altitud que vertebra les conques del Llobregat i del Segre. La resta del territori és esquitxat per un reguitzell de petites serralades i tossals, la més significativa de les quals és la serra de Pinós (930,6 m).

Veureu un paisatge marcat per la voracitat dels incendis de 1998 com també la regeneració posterior.

La rosa dels vents, centre geogràfic de Catalunya

A uns 200 metres a ponent del santuari, a 930,60 metres sobre el nivell del mar, hi ha una rosa dels vents sobre un gran bloc de pedra. Va ser esculpida l’any 1993 pel paleta i picapedrer Jaume Palou d’Ardèvol sobre la base del dibuix realitzat pel seu fill Ramon. A més d’indicar els principals vents, va dibuixar en els espais buits entre les puntes alguns dels principals símbols de la cultura catalana.

També hi ha rutes de patrimoni cultural traçades per camins i carreteres locals que enllacen el ric i variat patrimoni cultural del municipi de Pinós, i rutes de natura circulars per fer a peu i en bicicleta connectades entre si. 

Consultar rutes a: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1441544 

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10