Solsonès Barroc

El seu caràcter rural i la singularitat de la població del Solsonès ha permès conservar a la comarca el major llegat escultòric de l’època barroca de Catalunya, ja que ha sabut mantenir aquest patrimoni cultural intacte malgrat les revoltes i les guerres que han destruït una part molt important d’escultura i retaules del nostre país.

El barroc a Catalunya és present sobretot en les zones rurals i es caracteritza per la seva exuberància decorativa amb la qual es pretenia fascinar els creients donant-los la imatge d’una església ostentosa enfront de l’austeritat de l’Església reformista. Va ser en el camp dels retaules en el qual més excel·lí el barroc català.

Són pocs els conjunts que han persistit fins als nostres dies i solament el Solsonès i la zona del Lluçanès han pogut conservar bona part dels seus conjunts. Degut a l’especial geografia de la nostra comarca, aquest important llegat dels grans escultors de les famílies Morató, Pujol i Sala, avui es troba molt dispers entre diverses esglésies, capelles i santuaris.

Espai “SolsonèsBarroc”

Ubicat a la Casa Gran del Miracle (Riner), aquest espai situa el visitant en l’època barroca, tant en l’àmbit europeu com català. I mostra què va representar i què va comportar el barroc, en quin context va sorgir i en quin context va desaparèixer; ho fa a través de diferents sales amb plafons explicatius.

És una invitació a descobrir un patrimoni històricoartístic excepcional: els retaules, els santuaris, els edificis parroquials i també els paisatges circumdants ens proposen un suggeridor viatge en el temps, cap al món de les arts, és clar, i cap a alló més misteriós de les creences i conviccions dels nostres avantpassats dels segles XVII i XVIII.

Horari de visita: Obert tots els dies. Cal dirigir-se a la cafeteria / restaurant del Miracle.
De dilluns a divendres de 9:30 h a 16:30 h.
Dissabtes, diumenges i festius de 9 h a 17 h.

APP mòbil

Si vols informació més detallada, descarrega’t l’app de Solsonès Barroc i descobreix les visites més imprescindibles:

Espai Natura

Al mateix edifici on es troba l’espai Barroc, s’hi troba l’Espai Natura. Aquest espai és un petit centre d’interpretació que compta amb tres sales expositives. Una sala està dedicada als Espais Naturals Protegits del Solsonès, una altra de la flora i fauna dels hàbitats que van des del nord fins al sud del Solsonès, i una darrera dedicada al col·leccionista Florenci Codina, sobre el coneixement del medi natural a Riner i al Solsonès que compta també amb la col·lecció de 700 coleòpters cedida per la seva família.

Es pot visitar els dissabtes, diumenges i festius d’11 a 13 h.

Per a més informació: Ajuntament de Riner – 973480815.

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10