Sant Esteve Olius

Distància: 5 Km
Dificultat: Fàcil

Comencem al punt d’inici de la ribera i passem pel marge dret del riu Negre. Al primer pal indicador girem cap al carrer de la Bòfia, i enfilem el carrer del Drac tot travessant la carretera de Sant Llorenç de Morunys fins al cementiri. Un cop aquí, sense creuar la carretera, al marge nord-oest del cementiri continua l’itinerari per un camí que baixa en direcció nord-est i que ens porta a la capella de Sant Honorat. Quan tornem a trobar-nos amb la mateixa carretera, la seguim pel voral dret fins a arribar a l’encreuament. El camí de l’esquerra va a la masia el Cavall; nosaltres seguim les indicacions de la fita, a la dreta, amb les marques de GR.

Passem primer pels plans d’Olius i, més endavant, el bosc ens queda al marge esquerre. Aviat ens trobem completament dins el bosc. Seguim el GR per un camí amb grans blocs de pedra, i el travessem fins que arribem a la carretera que ens porta a Sant Esteve d’Olius. Aquest conjunt arquitectònic conté un cementiri i una església romànica. El cementiri modernista d’Olius fou concebut per Bernardí Martorell i Puig, deixeble de Gaudí. L’església conté una cripta de valor molt rellevant i està molt ben conservada.

Al voltant d’aquest edifici de culte també es poden visitar unes sitges ibèriques restaurades fa pocs anys (“rebostos” excavats a terra per guardar-hi aliments, bàsicament gra). El destí final de la ruta té un gran interès naturalístic, cultural i arqueològic. L’enclavament d’Olius es troba a escassos metres del curs del riu Cardener, espai ecològicament interessant pel seu bon estat de conservació com a ecosistema fluvial (existeix la possibilitat d’observar la fauna i flora típiques dels hàbitats de ribera).

Descarrega PDF
Descarrega track

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10