Solsona

Amb una població que supera els 9.014 habitants (any 2018) i una extensió de 1.832 ha, Solsona manté encara avui els seus principals atractius, la calma i la riquesa del patrimoni històric i cultural.

Solsona és la capital de la comarca del Solsonès. S’han trobat vestigis que demostren que ja era habitada al neolític, cap al 3000 aC. L’origen de la Solsona actual cal situar-lo al segle X. La ciutat va néixer a l’entorn del castell i del monestir. L’any 1593 es va crear el bisbat de Solsona i, l’any sobre, el rei Felip II li va donar el títol de ciutat.

El nucli històric de Solsona manté la mateixa estructura de quan era una ciutat emmurallada i conserva tres portals d’entrada: el del Pont, el del Castell i el de Llobera, així com algunes parts de la muralla al Vall Calent i el Pou de Gel, indret on guardaven el gel perquè es conservés.

L’oferta cultural de Solsona està també àmpliament representada pel Museus Diocesà i Comarcal de Solsona, el Centre d’Interpretació Turística del Solsonès -que acull l’Espai del Ganivet- i el Quarto dels Gegants; a més té un conjunt d’edificis de gran valor arquitectònic com la catedral, d’estil gòtic, que conserva els tres absis i el campanar del temple romànic, consagrat el 1163. A l’interior es troba un retaule barroc dedicat a la marededeu de la Mercè i la imatge de la marededeu del Claustre, talla de pedra de finals del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català, i patrona de la ciutat.

Al Palau Episcopal, edifici neoclàssic, es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal, que conté importants obres d’art del romànic, del gòtic o del renaixement, i una sala dedicada a escultures procedents de la muntanya de sal de Cardona. La visita per Solsona també ens portarà a conèixer magnífics edificis, com el de l’Ajuntament, del segle XVI, o l’Hospital Llobera, que correspon a l’estil gòtic d’una casa catalana del segle XV.

La visita pel nucli antic de Solsona cal prendre-se-la amb calma, passejant pels seus carrers estrets o les places, com la de Sant Joan, i fixant-se en els detalls (teieres, escuts, caps de biga treballats a les barbacanes…) que  ens parlen de la seva història. Molts carrers porten el nom d’un sant, però d’altres han guardat el nom de la funció que complien. Així, el carrer de les Terceries era el lloc on abans es venia la carn; el de les Llices on se celebraven els jocs i torneigs medievals, i el de la Regata on baixava l’aigua sobrera de la font de Sant Joan que regava els horts de fora muralles.

Més informació: Ajuntament de Solsona

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10