Església parroquial de Sant Llorenç de Morunys

Situada al centre de la població, aquesta església va ser declarada monument historicoartístic l’any 1976. Data del segle XI i es tracta d’un temple basilical de tres naus separades per pilars de planta en forma de creu, de pedra, coberta amb volta de canó la central i d’aresta les dues laterals. La llargada és de 25 m per 15 m d’amplada i 15 m d’alçada en el centre de la nau principal. L’absis central guarda en la part inferior restes de pintures murals de finals del segle XIII i principis del XIV.

Altar dels Colls i retaule de Sant Miquel i Sant Joan a Sant Llorenç de Morunys

Dins l’església de Sant Llorenç de Morunys, a l’absis de la dreta hi trobem l’altar de la Mare de Déu dels Colls. La tradició de Sant Llorenç diu que aquesta imatge fou trobada en temps del cenobi benedictí a l’ombra de la qual va néixer la vila.

Tot el meravellós conjunt escultòric d’aquesta capella és obra de l’escultor de Folgueroles Josep Pujol. El preu estipulat per construir-lo fou de 2.500 lliures i el temps invertit en l’execució fou de deu anys. La devoció del poble es desborda en la capella dels Colls, la qual expressa la força de l’art barroc català del darrer període.

El retaule de sant Miquel va desaparèixer durant la Guerra Civil i l’any 1996 va ser tornat al bisbat de Solsona. El mateix any comença la restauració i, el 1998, en acabar-la, és col·locat a l’església de Sant Llorenç de Morunys. També hi trobem el meravellós retaule del sant Esperit.

Claustre de Sant Llorenç de Morunys

Està situat al costat de l’església i s’hi accedeix pel seu interior i també pel carrer del costat. Aquest claustre data del segle XVI. Possiblement va ser construït damunt d’un claustre anterior, amb una columnata que només es conserva en dues de les quatre bandes i en bastant mal estat. En el centre del claustre hi ha un gran teix de tres branques que significa la Santíssima Trinitat. Les habitacions que envolten el claustre en un principi van ser utilitzades com a tallers dels operaris que construïren la capella dels Colls.

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10