Dolmen de la Vila (Llanera o Torre dels Moros)

El dolmen de la Vila, anomenat també de Llanera o Torre dels Moros, es troba en el límit de la comarca, a cavall entre el municipi de Torà (Segarra) i el de Llobera (Solsonès). Cronològicament podem ubicar-ne la seva construcció al final del període neolític, encara que va ser utilitzat posteriorment en rituals funeraris i enterraments.

Tipològicament correspon a una galeria catalana: una caixa de lloses a la qual s’accedeix mitjançant un corredor i tot el conjunt cobert per un gran túmul delimitat per un cromlec o anell de pedres. Es tracta d’un dels monuments d’aquest tipus més grans de Catalunya, mesura 10 m de llarg i dos i mig d’alçada amb un túmul de 24 m de diàmetre. A l’interior s’hi anaren enterrant multitud d’individus al llarg del temps i dels seus aixovars funeraris en destaquen fragment de diversos vasos d’estil campaniforme, puntes de fletxa i ganivets de sílex i un fragments de braçalet de pedra decorat, entre molts altres objectes. El magnífic estat de conservació del dolmen de la Vila permet contemplar un conjunt megalític excepcional.

Per poder-hi arribar, cal seguir la carretera vella de Torà fins a la Vila i continuar a peu per un sender fins al megàlit. Els objectes trobats en el monument estàn exposats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10