Dolmen de la Vila (Llanera o Torre dels Moros)

El Dolmen de la Vila, anomenat també de Llanera o Torre dels Moros, es troba en el límit de la comarca, a cavall entre el municipi de Torà (Segarra) i el de Llobera (Solsonès). Cronològicament podem ubicar la seva construcció al final de període neolític, encara que va ser utilitzat posteriorment en rituals funeraris i enterraments.

Tipològicament correspon a una galería catalana: una caixa de lloses a la qual s’accedeix mitjançant un corredor i tot el conjunt cobert per un gran túmul delimitat per un cromlech o anell de pedres. Es tracta d’un dels monuments d’aquest tipus més grans de Catalunya, mesura deu metres de llarg i dos i mig d’alçada amb un túmul de 24m. de diàmetre. En el seu interior s’hi anaren enterrant multitud d’individus al llarg del temps i dels seus aixovars funeraris en destaquen fragments de diversos vasos d’estil campaniforme, puntes de fletxa i ganivets de sílex i un fragments de braçalet de pedra decorat, entre molts altres objectes. El magnífic estat de conservació del Dolmen de la Vila permet contemplar un conjunt megalític excepcional.

Per poder arribar, seguir la carretera vella de Torà fins a La Vila i continuar a peu per un sender fins al megàlit. Els objectes trobats en el monument estàn exposats al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10