Clariana de Cardener

El municipi de Clariana de Cardener (44 km²) es troba a mig camí entre Cardona i Solsona. La seva posició central l’ha convertit en lloc de pas (camí ral Cardona-Solsona, camins ramaders Segarra-Berguedà, ponts de Canet i Buida-sacs); en camp de batalla (una desena de torres medievals, casa on morí el general carlí Ros d’Eroles, trinxeres republicanes al Cardener), i sobretot en lloc de població i repoblació antiga i fluctuant (tombes prehistòriques, capelles preromàniques que indiquen la seva incorporació a la Catalunya Vella, cases de pagès construïdes en múltiples etapes; parets, cabanes i cups de l’expansió vinícola del segle dinou).

El riu Cardener tingué un gran aprofitament tradicional (molins i horts) i diversos projectes moderns, alguns fallits i altres reeixits; entre aquests últims hi ha l’embassament de Sant Ponç, que forma un llac agradable i excepcional a la zona.

La població ha estat sempre disseminada i escassa, i s’ha reduït força en els últims trenta anys; però els 147 habitants (any 2018) que hi queden i els que vénen a viure-hi han estat a l’aguait de les innovacions. L’explotació primària tradicional s’ha modernitzat amb instal·lacions avançades i fins i tot pioneres.

Més informació:  Ajuntament de Clariana de Cardener

Comparteix:

Oficina de Turisme del Solsonès
Ctra. de Bassella, 1
25280 Solsona
Tel. 973 48 23 10